sunnuntai 27. lokakuuta 2013

Työseloste: c-kasettipöytä (Saara)

27.10.13


Uusi työni koulussa on tilaustyö opettajalleni Matille. Teen c-kasetin näköisen sohvapöydän koivuliimalevystä mahdollisimman tarkkana kopiona, mittakaavalla 10:1. Tällä hetkellä valmiina ovat piirustukset ja joitain liimalevyaihioita.
























Käytin piirustusten tekoon huomattavasti aikaa ja vaivaa, jotta kaikki osat olisivat minulle selkeitä ja yllätyksiä ei tulisi. Käsi piirtäminen on tosin aika vaivalloista, ja välillä toivoinkin hallitsevani jonkin piirustusohjelman - se on tietääkseni oleellinen taito tulevassa puusepän ammatissa. Piirustukseni ovat kuitenkin mielestäni hyvät ja tarkat, vaikka käytinkin ihan liikaa aikaa turhaan nyhräämiseen. Koetin myös ajatella jokaista eri osaa ja työvaihetta ja ymmärtää, kuinka huonekalu kootaan.

Piirustuksissa kannattaa olla huolellinen, koska jos johonkin jää virhe, tulee sitä seurattua aika pitkään ennen kuin huomaa, että osa onkin tehty väärin. Tein juuri liimalevyn, jonka olisi pitännyt olla 30 milliä paksu, mutta piirrustuksissa luki jostain syystä 20-30. Siispä uusiksi! Varsinkin monimutkaisissa ja monta kertaa korjatuissa piirustuksissa pitää olla tarkkana.

Oli ihanaa tehdä liimalevyä pitkästä aikaa ja käsitellä oikeaa puuta, vieläpä koivua. En ole männyn ystävä. Katkaiseminen, halkaiseminen särmäsahalla, oikohöyläys, tasohöyläys, liimalevyn teko ja viimeistely on hauskaa ja asian ytimessä, kaikkine lamellojen kääntelyineen ja asetteluineen. Asiasta ei kannata silti tehdä liian rutiininomaista, sillä eräänäkin perjantaiaamuna höyläsin eräät liimalevyt liian ohuiksi ajattelematta ollenkaan, tai ajatellen aivain toisia pöydän osia.

Syvennykset ja reiät tehdään CNC-koneella, jota on mielenkiintoista oppia käyttämään. Piirtäminen ohjelmalla ja ajon suunnittelu on helppoa, ainakin jos tehdään melko yksinkertaisia tehtäviä. Haluaisinkin tietää, mitä kaikkea hyvällä CNC-koneella saisi aikaan, koska se voisi helpottaa monia työvaiheita huomattavasti! Pidän siitä, että kone laskee minulle etäisyyksiä, mittoja ja kulmia, eikä minun tarvitse. Kaikki asioita ei tarvitse tehdä käsin, jos kone osaa tehdä ne paremmin. CNC-koneellakin pitää ymmärtää puuta, eikä pelkkä ohjelmointitaito riitä.


25.1.14

Pitkällisen hiomisen, niin sananmukaisesti kuin kuvainnollisesikin, jälkeen pöytä on valmis. Sain sen valmiiksi jo joulukuussa, ja nyt jälkikäteen laitan joitain kuvia valmiista tuotteesta. Tein useimmat osat CNC:llä ja opin sen käytön melko hyvin, ainakin perusteet. Liimaus tehtiin osissa liittäen aina yhden osan alempaan pöytälevyyn ja puristaen ne toisiinsa ilman varsinaista liitosta. Lopuksi hioin kaikki osat, joista mainitsemisen arvoisia ovat pyöreät pöydän läpi kulkevat reiät. Mitenkö hioin ne (liimauksen jälkeen)? Tällaisella viritelmällä:




















Tein puupyörykän CNC:llä, liimasin siihen hiomapaperia ja onnistuneesti hioin pyöryköiden sisäpuolet näteiksi porakoneen pyörimisvoimalla.

Tässä vielä kuvia valmiista pöydästä:

Valmis pöytälevy. Onpa nätti! Leveys noin metri.

Etulevyn saa auki vaikkapa kaukosäädintä varten.

Päätypuu on komeaa, sivupalikka on kiilattu kiinni ilman liimaa.

 Tapit ja palisanteriviilua.

Seuraavaksi jalat kiinni ja pintakäsittely, jonkun muun toimesta!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti